Door een zogeheten RDW check uit te voeren, kun je veel interessante RDW informatie met betrekking tot een specifiek Nederlands voertuig achterhalen. Wil je een RDW check uitvoeren en ben je benieuwd welke auto informatie precies kunt achterhalen door gebruik te maken van deze online tool? Lees in dit artikel dan meer over welke informatie kan ik opvragen over een auto met een RDW check door middel van kenteken opvragen.
Het rapport dat je ontvangt na het gegevens auto opzoeken met de RDW check, bestaat ten eerste uit een beschrijving van het schadeverleden van het voertuig in kwestie. Het schadeverleden auto betreft informatie over in het verleden geleden schade door het voertuig dat bij het door jou gecontroleerde kenteken hoort. Zowel schade door eenzijdige ongevallen als schade door ongelukken met andere voertuigen, wordt in het rapport met het schadeverleden auto meegenomen.
Naast het schadeverleden, kun je ook de eigenarenhistorie auto achterhalen met een RDW check. De eigenarenhistorie van een auto geeft informatie over het aantal eigenaren dat een auto heeft gehad door de jaren heen. Zo zie je in de eigenarenhistorie hoeveel mensen de auto met het gecontroleerde kenteken in het bezit hebben gehad, maar ook wanneer de auto naar een nieuwe eigenaar is gegaan.
Ook de autowaarde van een voertuig kan gecontroleerd worden door middel van een RDW check. Onder de autowaarde van een voertuig kan de dagwaarde van een auto vallen, maar ook de nieuwwaarde of cataloguswaarde van een auto. Omdat vooral de dagwaarde van een auto interessant is om te weten, kiezen de meeste mensen voor het uitvoeren van een RDW check voor dagwaarde auto berekenen.
De kilometerstand van een auto kun je natuurlijk gewoon in het dashboard controleren, maar of deze kilometerstand ook echt klopt is niet zeker. Wil je controleren of de tellerstand in een auto logisch is in vergelijking met de tellerstanden die door de garage aan de RDW zijn doorgegeven, dan kun je een RDW check uitvoeren. Je vult naast het kenteken ook de huidige tellerstand in en krijgt een rapport met de uitslag ‘logisch’ of ‘onlogisch’.
Zeker omdat er veel gefraudeerd wordt met het terugdraaien van tellerstanden bij occasions, is het verstandig om de tellerstand van een auto te controleren met een RDW check voor je de auto in kwestie gaat kopen. Komt er uit de controle dat de huidige tellerstand niet logisch is, dan kun je dit voertuig beter laten staan om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerfraude of tellerstandfraude.
Bovenstaande gegevens behoren tot de belangrijkste informatie die je kunt achterhalen met een RDW check, maar er is ook andere RDW kentekeninformatie die je in het rapport van de RDW check kunt lezen, namelijk:
1. De leeftijd van de auto. Door het bouwjaar van de auto op te zoeken kun je eenvoudig de leeftijd auto opzoeken in het rapport.
2. De mate waarin aan voertuigverplichtingen is voldaan door de eigenaar, zoals het APK laten keuren van het voertuig.
3. Het merk en het model van de auto.
4. De kleur van de auto.
5. De brandstof die de auto nodig heeft.
6. De carrosserie van de auto.
7. De datum eerste toelating van de auto.
8. De datum eerste tenaamstelling van de auto.
9. De datum laatste tenaamstelling van de auto.
10. De cilinderinhoud van de auto.
11. Het vermogen van de auto.
12. Het brandstofverbruik van de auto.
13. De massa van de auto.
Zoals je ziet, kun je door middel van het controleren van een voertuig met een RDW check voor interessante informatie opvragen over een auto.